19 Versiering gestapelde vierpassen,
 met het alziend oog van God

 
 
Rozet. Het alziend oog van God
De afbeelding van ‘het alziend oog’ komt ook buiten de Bijbel en buiten de Christelijke traditie voor. Het alziend oog van God, in een driehoek en omgeven door een stralenkrans, is binnen het Christendom een symbool voor de ‘Goddelijke Voorzienigheid’. Het gaat dan om Gods alom zijnde aanwezigheid, zijn voortdurende waakzaamheid, zorg en aandacht voor zijn schepping en schepselen. Kort samengevat: God voorziet alles - God voorziet in alles - God ziet toe op alles.

# In een groenblauwe, gelijkzijdige driehoek, symbool voor de H. Drie-eenheid, staat een levensecht oog afgebeeld. (Let op de wenkbrauwen en pupil.) De achtergrond wordt gevormd door goudkleurige zonnestralen. Om dit geheel staat een cirkelrand met versiering. De passen van de zes-pas bevatten bladmotieven van de esdoorn als versiering. Deze zijn ieder omgeven door een blauwe rand met drie witte roosjes.

 
# Aan beide zijden van de montant staat in de zes traveeën een vier-pas met het Jezusmonogram afgebeeld. De afkorting van de naam van Jezus geschreven met de letters ‘ihc’, in gotisch schrift. Het raam kent een sobere uitvoering. Elk travee, links en rechts van de montant, bevat dezelfde afbeelding. De letters ‘ihc’ in geel of goud, zijn omgeven door een blauwe cirkel. Florale motieven vullen de vier-pas die rondom een paarse rand heeft. Buiten de vier-passen staat versiering met florale motieven en geometrische figuren. Tussen de vier-passen, boven en onder de traveerand, staat een okerkleurig bloemmotief in een paarse cirkel.
Opmerking.
- Rechts, in travee 3 van boven staat het Jezusmonogram ihc verkeerd om, zowel horizontaal als verticaal gedraaid.
- Ontwerp en uitvoering van het raam: Firma Nicolas, Roermond – ca. 1863. Idem raam 20.
 
© Foto’s Henk van der Voort - Tekst Wim van Stiphout
 
TERUG VENSTER 19 VENSTER 20