20 Versiering gestapelde vierpassen,
m
et het Griekse christusmonogram (XP)
 
 
Rozet. Het Griekse christusmonogram  (XP)
Het Christusmonogram, ook wel Christogram, is een symbolische aanduiding voor Jezus Christus. Oorspronkelijk is het ontstaan als een afkorting van de Griekse naam ΧΡΙΣΤΟΣ (Christos), waarbij de eerste twee letters, Χ (Chi) en Ρ (Rho), met elkaar zijn vervlochten tot een monogram.Vaak staan bij dit monogram de Griekse letters alfa en oméga, de eerste en de laatste letter van het Griekse alfabet. (De hoofdletter A of kleine letter α respectievelijk de hoofdletter Ω of kleine letter ω). Daarmee wordt een verband gelegd met teksten uit de Openbaring van Johannes, waarin Jezus aan Johannes verschijnt en zich bekend maakt als ‘Ik ben de Alfa en de Omega, de eerste en de laatste, de oorsprong en het einde.’
Zie: Bijbel,
Openbaring van Johannes 1:8.17; 22:13.

# Tegen een beige achtergrond, deels met zonnestralen tegen de rand, staat het Christusmonogram in rood. Links en rechts staan de Griekse letters alpha en oméga, de hoofdletter A en de kleine letter ω. De passen van de zes-pas bevatten bladmotieven van de esdoorn als versiering. Deze zijn ieder omgeven door een blauwe sierrand met drie witte roosjes.

 

Versiering. Gestapelde vier-passen
# Aan beide zijden van de montant staat in de zes traveeën een vier-pas met het Jezusmonogram afgebeeld. De afkorting van de naam van Jezus geschreven met de letters ‘ihc’, in gotisch schrift. Het raam kent een sobere uitvoering. Elk travee, links en rechts van de montant, bevat dezelfde afbeelding. De letters ‘ihc’ in geel of goud, zijn omgeven door een blauwe cirkel. Florale motieven vullen de vier-pas die rondom een paarse rand heeft. Buiten de vier-passen staat versiering met florale motieven en geometrische figuren. Tussen de vier-passen, boven en onder de traveerand, staat een okerkleurig bloemmotief in een paarse cirkel.
Opmerking.
 
- Ontwerp en uitvoering van het raam: Firma Nicolas, Roermond – ca. 1863. Idem raam 19.

 
© Foto’s Henk van der Voort - Tekst Wim van Stiphout
 
TERUG VENSTER 20 VENSTER 21