24  Maria schenkt het scapulier aan Simon Stock
 
 
Rozet. Wapen van Mgr. A. Godschalk
# Centraal staat het wapen van Mgr. A. Godschalk (Den Dungen 1819 – ‘s-Hertogenbosch 1892); bisschop van ’s-Hertogenbosch, 1878 – 1892. Het staat tegen een rode achtergrond en is omgeven door een lelie met drie bloemen. Daaromheen in de passen vier engelenkopjes, ieder met een rode nimbus en met veelkleurige vleugels.
Opmerking.
- Zie ook: Hoog in het priesterkoor, venster 1 Onder, links. Wapen van Mgr. A. Godschalk.
 

Bijdrage Gert Beuving:

 
 
Dit is het wapen zoals ook elders is weergeven. De paarse hoed met de kwasten, de staf, de mijter en de wapenspreuk ontbreken.
 
 
Maria schenkt het scapulier aan Simon Stock
Over Simons jeugd (Aylesford, Kent ca. 1165 – Bordeaux 1265) is weinig bekend. ‘Stock’ is zijn bijnaam omdat hij in zijn jonge jaren als kluizenaar in een holle boomstam woonde. Hij werd op latere leeftijd in 1237 lid van de orde van de Karmelieten, genoemd naar de berg Karmel bij Haïfa in Israël. In 1247 werd hij tot de zesde generaal van de orde gekozen. In 1251 zou hem in Cambridge de H. Maagd Maria verschenen zijn, die hem het scapulier schonk met de woorden: “Hoc erit tibi et cunctis Carmelitis privilegium, in hoc habitu moriens salvabitur.” - Dit zal een voorrecht zijn voor jou en alle Karmelieten. Wie hiermee bekleed sterft, zal niet lijden in het eeuwige vuur.
Een scapulier (afgeleid van scapulae = schouders) is een schouderkleed, dat door een groot aantal kloosterlingen over hun pij of habijt wordt gedragen. Het hangt van de schouders af over de rug en de borst tot aan de enkels.
Later is er een klein vervangend scapulier ontstaan: twee kleine lapjes stof met twee touwtjes aan elkaar gebonden, bedoeld om door leken onder hun bovenkleding te dragen. In de twintigste eeuw heeft paus Pius X (1903-1914) toegestaan dat deze kleine lapjes stof vervangen werden door een medaille met op de ene zijde een afbeelding van Onze Lieve Vrouw van de berg Karmel die een scapulier in haar handen houdt. Op de andere zijde staat vaak een afbeelding van het H. Hart van Jezus.
Simon wordt als heilige vereerd, hoewel hij nooit heilig is verklaard.
Zijn feestdag wordt tegelijk met de feestdag van de Orde van de Karmelieten gevierd, de Gedachtenis van de H. Maagd Maria van de berg Karmel: 16 juli.

# Hier staat Maria, met nimbus, op een wolk, omgeven door een mandorla. Ze heeft lang haar, draagt een blauw kleed en is gekroond met een gouden kroon. Ze heeft het Jezuskind op haar arm. Jezus, met kruisnimbus, heeft in de rechterhand een wereldbol. In de linker houdt hij het vereenvoudigde scapulier (twee vierkante lapjes stof, ieder met een kruis erop, hangend aan twee touwtjes) gereed om het aan Simon Stock te schenken. Simon, met nimbus, is herkenbaar aan zijn tonsuur. Hij draagt het bruine habijt en de witte mantel van de Karmelieten. Geknield op een groen kussen houdt hij zijn handen naar voren gestrekt om het scapulier in ontvangst te nemen. Voor hem ligt een opengeslagen gebedenboek.
Opmerking.
- Zie ook, ter vergelijking, zijbeuk links, venster 42. Maria schenkt de rozenkrans aan de H. Dominicus.
 
 
# Versiering. Een floraal motief; een bloeiende lelie in een vaas tegen de achtergrond van een gotisch dak met pinakels. Twee keer, identiek.
 
© Foto’s Henk van der Voort - Tekst Wim van Stiphout
 
TERUG VENSTER 24 VENSTER 25