De Gelderse oorlog van 1504-1508

Martien van Asseldonk

19 december 2014

Deze gegevens mogen gebruikt worden onder verwijzing naar: Martien van Asseldonk, www.oudzijtaart.nl

 

 

In 1504 verklaarde Filips de Schone als hertog van Brabant Gelre de oorlog. Filips verzamelde een leger in 's-Hertogenbosch, dat in Gelderland verwoestingen aanrichtte. Gelderse troepen staken in oktober 1504 Lith in brand, terwijl Kessel, Maren en Alem brandstichting afkochten. Vanuit het zuiden trokken de Geldersen vanuit Roermond op en verbrandden Budel. In de hele Meierij werden de klokken geluid om een leger te verzamelen. Dat zal ook in Veghel gebeurd zijn. In 1505 werd Grave door een Brabants leger ingenomen.

 

Op 2 oktober 1506 plunderde Karel van Gelre Heeze, Leende en Someren en kort daarna werden Lommel, Eersel en Bergeijk gebrandschat, waarna het Gelderse leger naar Roermond terugkeerde.

 

De Bosschenaren legerden vierhonderd burgers in Lith, waarbij zich alle weerbare mannen uit de kwartieren Oisterwijk en Maasland voegden. Het kasteel van Oijen werd door de Bosschenaren bezet en enkele jaren later afgebroken. De Geldersen gaven na een belegering door Brabantse troepen Poederoijen over. In de herfst van 1508 werd een bestand gesloten.