De Gelderse oorlog van 1511-1513

Martien van Asseldonk

19 december 2014

Deze gegevens mogen gebruikt worden onder verwijzing naar: Martien van Asseldonk, www.oudzijtaart.nl

 

In juli 1511 belegerde een Brabants leger Venlo. De belegering mislukte en in het voorjaar van 1512 stroopten de Geldersen vanuit Roermond en Venlo de Meierij af. Ze brandden huizen in Deurne, Asten, Geffen en Nuland af. De burgerij van 's-Hertogenbosch riep weerbare mannen uit Schijndel, Sint-Oedenrode, Son en Breugel, Heeswijk, Dinther en Berlicum per klokslag op om een expeditie tegen de Geldersen te ondernemen. Een leger van tweeduizend mannen stak de Maas over en plunderde Driel en Rossum. De Geldersen namen 800 soldaten en 500 burgers en boeren gevangen in de Bommelerwaard en doodden velen.  

 

Korte tijd later vielen de Gelderse troepen de Meierij weer binnen en in september 1512 werd een aantal plaatsen geplunderd en verbrand, onder andere Rosmalen, Orthen, Hintham, Heeswijk, Dinther, Oss, Schijndel, Sint-Oedenrode, Geldrop, Heeze, Leende, Nederwetten, Nuenen, Lieshout en Stiphout.

 

Volgens de Bossche stadrekeningen werd de Veghelse brug toen afgebroken.

 

Item die selve daige (25 september 1511), Arnt van Empel gesonden tot Heeswyck, Dungen, Middelroye, die bruggen af te werpen, insgelix tot Vechel ende Erp, mits den toigh der voirscreven Gelderschen.

 

 

 

 

Op 10 december 1512 sloten de steden 's-Hertogenbosch, Helmond en Eindhoven en de vrijheden Sint-Oedenrode, Oisterwijk, Oerle, Oss, Hilvarenbeek en Oirschot een overeenkomst in naam van ‘allen der andere vryheiden ende dorpen inden Meyeryen’. Er werd overeengekomen dat de stad 's-Hertogenbosch een vierde deel zou dragen in de onkosten voor de jaarlijkse renten verkocht ter financiering van de oorlog met Gelre en de overige plaatsen tezamen drievierde deel.

 

De hertog van Brabant voerde om 1513 een strenge strafexpeditie in Gelderland uit. In datzelfde jaar werd een bestand gesloten. Het platteland had zwaar van de oorlogen te lijden gehad.